Zoek product:

article

Wat is kou?

In het noordelijk deel van de wereld begint het winterseizoen in november en loopt het door tot in april. De weersomstandigheden zijn droog, stormachtig met een relatief constante lage temperatuur van -15 tot -40°C. Het is van belang om te beschikken over kennis en vaardigheden op het gebied van veilig gedrag en over een goede lichamelijke conditie.

Wat is kou en wat is de impact ervan

Een normaal naakt lichaam functioneert optimaal bij een temperatuur van ca. 20-25°C. Een definitie voor kou zou dus kunnen zijn: iedere temperatuur onder de 20°C. De echte vijand is echter water. Een natte huid laat energie zeer snel uit uw lichaam ontsnappen. Transpiratie, natte sneeuw en open water zijn vijanden die u koste wat kost moet vermijden. Vooral in de winter.

Transpireren is een normale reactie als het lichaam oververhit raakt. Dit verdampingsproces verbruikt zeer veel energie en die energie wordt onttrokken aan de overtollige lichaamswarmte. Dit is geen probleem als u actief bezig bent of in de warmte verblijft, maar natte kleding onder koude omstandigheden zijn een levensgevaarlijke combinatie. U moet uw tempo en kleding aanpassen om te voorkomen dat u te veel transpireert.

• Neem regelmatig korte pauzes en pas uw kleding aan bij outdooractiviteiten in de winter.
• Rits de kraag van uw jas open.
• Trek uw wanten of handschoenen uit.
• Doe even uw muts of hoed af.
• Zet de ventilatieritsen open.

Een belangrijke vuistregel in koude klimaten: blijf te allen tijde droog!