Zoek product:

article

Warmteregulatie

Het menselijk lichaam heeft een opmerkelijk vermogen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit neemt echter niet weg dat voorzichtigheid geboden is als u zich in de winter in de vrije natuur begeeft. Hier volgen enkele veiligheidstips die we u niet willen onthouden.

Het lichaam heeft een constant hoge temperatuur nodig om goed te kunnen functioneren. Wij reageren op twee manieren op klimaatveranderingen:

1. Gedragsmatige, bewuste reacties zoals het aantrekken van meer kleding of het activeren van de spieren. Psychologische, automatische reacties zoals het aanpassen van de bloedsomloop zodat de bloedtoevoer naar de huid, armen en benen afneemt.

2. De bloedcirculatie concentreert zich rond de kern van het lichaam en daarna naar het hoofd. Gebruik altijd een muts om uw hoofd warm te houden. Zelfs als u in een slaapzak ligt. In ruststand verliest u meer dan 50% van uw lichaamswarmte via het hoofd. Als u actief bent, zelfs nog meer. Dit komt doordat de bloedvaten in het hoofd zeer dicht onder het huidoppervlak liggen en omdat deze niet samentrekken. U bemerkt deze automatische reactie als u koude handen en voeten krijgt. Het eerste teken van afkoeling van uw lichaam.

Rillen is een andere belangrijke psychologische reactie als de lichaamstemperatuur daalt. Rillen wordt veroorzaakt door ongecontroleerde spiersamentrekkingen die warmte genereren en zijn een ernstig teken van extreme afkoeling. Als u rilt is het lastig om normaal te bewegen. Als u het kouder krijgt, gaat u nog meer rillen en kunt u gaan schokken met uw lichaam: een zeer gevaarlijke situatie. U begint nu onderkoeld te raken en hebt hulp nodig om de situatie onder controle te krijgen.