Zoek product:

article

Waar vind ik water?

Water is in elke situatie een van uw eerste behoeften. Meer dan 75% van het lichaam bestaat uit water en daarom is het misschien fijn om te weten dat er in de jungle veel water aanwezig is.

Het vinden van water in de jungle is iets gemakkelijker dan in andere gebieden. In een noodsituatie kunnen planten of stromend water u helpen uw vochthuishouding op peil te houden. Regenwater opgevangen in schone bakjes of planten kunt u meestal veilig drinken. Water uit een meertje, moeras, bron of stroompje moet echter gezuiverd worden. Gebruik waterzuiveringstabletten of kook het water 10 minuten goed door.

Water opvangen met behulp van vegetatie

Vanwege het vochtige klimaat in de jungle is het opvangen van regenwater een stuk eenvoudiger dan op andere plaatsen. U moet alleen wel weten waar u op moet letten. Als u in het regenwoud bent, zal het u opvallen dat de bladeren dicht bij de grond vrij groot zijn. Vanwege het beperkte zonlicht dat deze bladeren kan bereiken, zijn ze groter dan normale bladeren. Zo kunnen de bladeren meer zonlicht opnemen. Dit type bladeren is praktisch voor het opvangen van dauw- en regenwater.

Als u iets hebt om het water in te bewaren, dan hangt u 's nachts of tijdens een regenbui een van deze grote bladeren in het betreffende bakje. In een mum van tijd beschikt u over vers drinkwater. Als u een poncho hebt meegenomen kunt u deze schuin aan een boom vastknopen en zo regenwater opvangen. Het water kan wat vreemd smaken. Regenwater bevat namelijk niet alle mineralen die aanwezig zijn in het grondwater of in het water van de beekjes waarvan u gewend bent te drinken tijdens uw trektochten.

Een andere praktische tip is het vastbinden van een plastic zak rond een groene bladertak. Het water in de bladeren zal dan in de zak verdampen en condenseren. U kunt ook afgesneden takken in een plastic zak stoppen, ook op deze manier zal er, voor u wellicht cruciale, condensatie gaan plaatsvinden.

Volg dieren naar het water

Het vinden van stromend water is natuurlijk nog veel beter. Omdat dieren regelmatig water nodig hebben, kunnen ze u waarschijnlijk naar de waterbron leiden. Op welke dieren moet u speciaal letten?

Om te beginnen moet u niet altijd vertrouwen op de vleeseters. Omdat deze dieren vocht binnen krijgen van de dieren die ze opeten, zijn ze onvoorspelbaar en kunnen ze langere perioden zonder water. Kijk in plaats daarvan uit naar de grazers. Deze dieren bevinden zich doorgaans in de buurt van water.

Vogels kunnen ook uw bondgenoot zijn in uw zoektocht naar water. Watervogels zijn weer niet betrouwbaar omdat ze lange afstanden vliegen zonder te stoppen. Zaadeters zoals vinken en duiven bevinden zich altijd in de buurt van water. Zaadeters drinken 's ochtends vroeg en als de schemering invalt. Als ze gaan drinken, vliegen ze recht en laag. Als ze terugkomen van het water zijn ze "vol" en vliegen ze van boom naar boom om telkens even uit te rusten. Net als vleesetende dieren, krijgen haviken, adelaars en andere roofvogels vocht van hun prooi en zijn ze dus niet geschikt als waterindicator. Ga ook op zoek naar sporen van mensen. Deze leiden vaak naar een waterbron, put of moerasgebied.

Als u uiteindelijk een stroompje vindt, ga het water dan niet meteen drinken. Het water kan parasieten bevatten waarvan u ernstig ziek kunt worden. Zuiver het water altijd met waterzuiveringstabletten of kook het minstens 10 minuten lang. Uiteraard moet u dan wel tabletten en bakjes meenemen op reis en deze altijd bij de hand houden.

Als u alleen water vindt in een modderstroom of modderig meer, graaft u een gat in het zand op ongeveer 1 meter afstand van de oever. In het gat zal dan helderder water sijpelen. Ook dit water dient u minstens 10 minuten lang te koken.