Zoek product:

Een iconisch product krijgt nieuw leven in een gerecycled formaat

Het is al generaties lang geliefd, wordt al decennialang gebruikt en heeft de harten van de mensen over de hele wereld gestolen zonder dat het tijdloze design werd veranderd. En nu is er een nieuwe versie van Kånken uitgebracht met slechts één ding dat anders is: de stoffen die gebruikt zijn in Re-Kånken zijn voor 95% gemaakt van gerecyclede materialen en zijn zelf ook weer recyclebaar.

Kånken is in zijn oorspronkelijke vorm al een product dat relatief weinig negatieve impact op het milieu heeft. Dankzij zijn eenvoudige, ongecompliceerde design veroorzaakt het een stuk minder verspilling in de productie dan rugzakken die veel ingewikkelder zijn. Het is slijtvast en heeft een design dat populair is gebleken op de lange termijn. Dus toen het idee opkwam om te proberen de duurzaamste rugzak ooit te maken, moesten we een nieuwe aanpak vinden.

“We gingen terug naar het begin met alles behalve het klassieke ontwerp. De uitdaging was het bereiken van een zo laag mogelijke impact op het milieu, terwijl nog steeds voldaan werd aan de eisen van een duurzaam en func­tioneel product,” zegt Svante Björkroth, productontwikkelaar bij Fjällräven en de man achter het project.

Terwijl de oorspronkelijke Kånken is gemaakt van drie verschillende materialen, een voor de rugzak zelf, een voor de binnenzak en een voor de riemen, is Re-Kånken volledig gemaakt van één soort materiaal dat is geweven tot stof van verschillende dikten.

Het materiaal waar we het hier over hebben, is gerecycled polyester. In totaal worden elf petflessen gebruikt om een Re-Kånken te maken. Hierbij hebben de ontwerpers met veel zorg gekeken of de flessen echt zijn gebruikt en achtergelaten bij een recyclingcentrum voordat ze opnieuw werden gebruikt. Want dit is het hele idee achter recycling. Opnieuw beginnen met het selecteren van materiaal kost veel tijd.

De eerste stap was het ontwikkelen van een gerecyclede stof die zou kunnen voldoen aan de duurzaamheidseisen die we hebben. Het is niet genoeg om alleen duurzaamheidstesten in een laboratorium te doen. De rugzak moet ook worden gefabriceerd en getest in het echte leven. Er moet aan de banden worden getrokken, ze moeten langs de rug schuren en in het dagelijks leven gebruikt worden.

Polyester gemaakt uit petflessen is net plastic en niet zo mat en stug als de originele Kånken-stof. Maar door de gerecyclede stof eerst te borstelen zodat de buitenste draden een beetje ruw werden, werd de stof aangenamer om aan te raken, en dat was precies wat Svante en zijn collega’s wilden. Het lijkt echt heel veel op de originele stof, met uitzondering van een paar details die anders zijn.

“Re-Kånken moest zijn eigen identiteit hebben. De ronde badge is er nog steeds, maar de badge van Re-Kånken wordt erop geborduurd in plaats van genaaid,” zegt Svante Björkroth.

Naast het gerecyclede element is er een grote milieuwinst in de manier waarop de stof wordt geverfd. Normaal gesproken worden stoffen aan het einde van het productieproces geverfd, nadat het garen is gesponnen en de stof is geweven. De rollen stof worden dan ondergedompeld in vaten chemicaliën, gespoeld in water en in grote ovens gedroogd. Het proces vereist grote hoeveelheden chemicaliën, water en energie.

Toen Svante en zijn collega’s op zoek waren naar duurzamere productie­methoden, vielen ze voor een techniek die SpinDye® wordt genoemd. Bij deze werkwijze wordt de kleurstof toegevoegd op het moment dat de gerecyclede polyestervezels worden gesponnen tot garen. Dit betekent dat grote hoeveelheden chemicaliën, water en energie bespaard blijven. Er zijn ook andere, niet aan het milieu gerelateerde voordelen aan dit proces. Bij de traditionele manier van stoffen verven absorbeert het oppervlak van het weefsel de meeste kleur, maar bij SpinDye® gaat de verf helemaal tot in de kern van het garen. Op deze manier blijft de kleur langer mooi en verbleekt het niet zo gemakkelijk in de zon.

SpinDye® is echter nog wel duurder dan traditioneel verven. De reden hiervoor is dat er nog weinig vraag naar is. Leveranciers hebben grote orders voor elke kleur nodig voordat het de moeite waard is, maar met Re-Kånken heeft Fjällräven het aangedurfd om de stap te zetten.

Een product dat gemakkelijk recyclebaar moet zijn, mag niet te veel soorten materiaal bevatten. Het zijn nu alleen de knopen, ritsen en plastic gespen van de Re-Kånken die niet van gerecycled polyester zijn gemaakt. En deze onderdelen zijn allemaal gemakkelijk te verwijderen. De rugzak zou vandaag al recyclebaar zijn als de infrastructuur voor textielrecycling geregeld was.

“De rugzak is geschikt voor recycling, maar het is nog steeds een duurzaam product dat een hele lange tijd mee zal gaan,” legt Svante Björkroth uit. Voor hem en zijn collega’s is de tijd die ze hebben besteed aan Re-Kånken meer dan de moeite waard geweest.

“Er is geen handleiding voor het maken van een zo duurzaam mogelijk product. Als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen. We moesten een proces creëren en zelf onze weg vinden om ons doel te bereiken. Als andere bedrijven hetzelfde willen doen, zouden we een vraag naar spingeverfd garen gemaakt van gerecycled plastic kunnen creëren. De kosten zouden afnemen en er zouden meer producten kunnen worden gemaakt met behulp van deze technologie.”