Zoek product:

Een vredige outdoor-winter gewenst!

We hebben vijf tips voor de wintervakantie opgesteld, voor perfect en minder perfect weer. En om op alles voorbereid te zijn...hebben we ook een paar sneeuwactiviteiten voor je.

Wandelen in een natuurreservaat of een nationaal park

Bijna iedereen denkt dat wandelen een activiteit is voor de lente-zomer-herfst; zodra de dagen korter worden, vergeten de meesten van ons onze favoriete wandelplekken. Niet doen! Wandelroutes zijn er om bezocht te worden. Er zijn natuurlijk niet zoveel verschillende kleuren te zien, maar ze zijn minstens net zo schilderachtig. Pak je rugzak in met een thermosfles, iets om op te zitten, iets te eten en een extra laag kleding en ga op pad. Je vindt informatie over natuurreservaten en nieuwe wandelroutes bij jou in de buurt bij de dichtstbijzijnde gemeente. 

Kampvuur, koffie en spelletjes

Als je buiten bent in de winter, kun je het best koud krijgen! Doe daarom wat mensen altijd al hebben gedaan: maak een vuur! Omdat je in de natuur geen takken mag afbreken, is het een goed idee om ook wat brandhout, lucifers en een mes of een bijl mee te nemen om vuur te kunnen maken (misschien voelen sommige mensen zich alleen daardoor al echt op avontuur).

Neem je vrienden en familie mee en pak een windscherm in of zoek een goede plek die uit de wind ligt. Maak een kampvuur, deel al het eten en drinken uit dat je in je rugzak hebt en maak het gezellig rond de vlammen. Wanneer de warmte en de energie zich hebben verspreid, is het tijd voor spelletjes: verstoppertje, salto's en koprollen en stenen over het wateroppervlak keilen blijven altijd leuk, hoe oud je ook bent.

Speurtocht met GPS of mobiele telefoon

Geocaching is een soort speurtocht met GPS waarin je naar "caches" zoekt met coördinaten die op het internet staan aangegeven. Een leuke manier om onverwachte plaatsen te ontdekken met een extra probleemoplossend element. De moeilijkheidsgraad varieert van eenvoudige coördinaten tot caches waarvoor je wiskundige problemen of een versleutelde code moet oplossen om ze te kunnen vinden. Op de website www.geocaching.com staat uitgelegd hoe je kunt beginnen. Je vindt daar ook een app die je kunt downloaden om je eerste uitdaging te krijgen, die je moet zoeken met behulp van je mobiele telefoon. Neem je familie mee of daag je vrienden uit om te zien wie de cache het eerst vindt!

Er zijn rond de twee miljoen geocaches over de hele wereld; er is er zeker ook wel één bij jou in de buurt! Je hoeft hem alleen maar te gaan zoeken.

De tent uitproberen in de kou

Er is geen regel die zegt dat je per se in de tent moet slapen als je hem opzet. Als je een plekje wilt om lekker uit de wind koffie te drinken, een leuke speelplaats voor de kinderen of als je je praktische vaardigheden wilt oefenen, is het de moeite waard om de tent op te zetten. Zelfs al is het midden in de winter. Niet in het minst omdat er dan een harde wind staat en de grond bevroren is: de tijd die je met de tent doorbrengt, levert ervaringen op waar je weer iets aan kunt hebben op langere tochten. Wees wel voorbereid op nieuwsgierige vragen en starende blikken van buren en voorbijgangers... En natuurlijk op de nodige gezelligheid onder het tentdoek.

Zoek je volgende avontuur uit

Er zijn van die dagen dat het weer echt niet uitnodigt om er op uit te trekken (hoewel wij het helemaal eens zijn met de uitdrukking dat slecht weer niet bestaat). Omdat in kerstvakantie het woord "vakantie" zit, kan het een goed idee zijn om reserve-activiteiten achter de hand te hebben voor als het echt vreselijk weer is. De bibliotheek is een goede bestemming voor dat soort dagen en waarom zou je daar geen onderzoek uitvoeren naar je volgende avontuur? Zoek de plank met outdoor-boeken en blader door de outdoor-magazines op de tijdschriftenafdeling: zeker weten dat je nieuwe tips vindt voor weekends en vakanties. En dan hoef je alleen nog maar te dromen en te plannen.

Activiteiten voor in de sneeuw

Graaf een schuilplaats

Als er sneeuw ligt, zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor spelletjes en activiteiten. Eén van de outdoor-activiteiten waar je profijt van kunt hebben op je volgende wintertrektocht, is proberen een schuilplaats te graven. Het is vaak niet makkelijk en er zijn verschillende technieken voor nodig afhankelijk van hoeveel sneeuw er ligt (je kunt hier meer over lezen in onze tips voor trekking in de winter, hier) - maar het is ook een oefening die de creativiteit stimuleert en die tegelijkertijd een soort krachttraining is. Voor kinderen wordt de schuilplaats een sneeuwhut en met goede vrienden kun je er gezellig koffie in drinken.

Wat er onder de sneeuw ligt...wordt gevonden met een lawinezender

Als jij één van die mensen bent die graag bergbeklimtochten maakt, heb je vast wel een lawinepieper of "lawinezender" om de juiste outdoorterm te gebruiken. Zoek hem op en nodig wat vrienden uit met hun eigen piepers voor leuke zoektochten in de sneeuw (het kan natuurlijk ook zonder sneeuw, maar dan heb je meer camouflage nodig).

Het idee is eenvoudig: één persoon van de groep begint zijn of haar pieper te begraven (in een tas of rugzak) terwijl de anderen niet kijken. Dan moeten de andere deelnemers de pieper zo snel mogelijk opsporen met hun eigen apparaten. Wie de pieper vindt, wint het spel en is de volgende die de pieper mag begraven.

Een variant op het spel kan zijn om een "schat" te begraven bij de pieper. Het spel kan moeilijker worden gemaakt door meerdere piepers tegelijk te begraven. (Vergeet de pieper niet aan te zetten voordat je hem begraaft, anders wordt het wel erg moeilijk!)

Een vredige outdoor-Kerst gewenst!

Om je pakket voor de kerst te ontvangen, bestel binnen: 2015-12-21T12:00 Verlengde Kerstmis Retour Periode tot 15 januari 2016 voor bestellingen geplaatst tussen 20 november – 31 december 2015