Zoek product:

article

Onderkoeling

Onderkoeling treedt op als het lichaam de normale lichaamstemperatuur niet kan vasthouden. Signalen en symptomen zijn een geleidelijk verlies van mentale en fysieke functies. Daarom vormt onderkoeling een van de grootste gevaren als u buiten bent in een koude omgeving.

Iemand die onderkoeld is geraakt, moet zeer voorzichtig behandeld worden. Bij onderkoeling is de lichaamstemperatuur aanzienlijk lager dan normaal. Houd echter in het achterhoofd dat uw lichaam zeer drastisch reageert op zelfs zeer kleine veranderingen in lichaamstemperatuur, die normaliter in ruststand op ong. 37,5°C ligt. Al bij 35°C gaat uw lichaam ongecontroleerd schudden. U krijgt last van concentratieverlies en kan niet meer rationeel denken. Overschat uw mogelijkheden om de aandacht vast te houden in de kou niet! Observeer uw vrienden op symptomen van onderkoeling.

Als de mate van onderkoeling toeneemt, wordt het schudden langzamer en zal het uiteindelijk stoppen. U bevindt zich nu in een staat van apathie waarin u uzelf niet meer kunt redden. U kunt niet meer helder nadenken en kan geen antwoord meer geven op vragen die u gesteld worden. U hebt nu dringend professionele medische hulp nodig.

Bij ernstige onderkoeling daalt de lichaamstemperatuur tot onder de 32°C. De persoon is bewusteloos en het vaststellen van een hartslag of ademhaling is moeilijk.

Onthoud dat u verantwoordelijk bent voor de mensen met wie u samen in de natuur verblijft. Ga proactief te werk door elkaar in gaten te houden en ervoor te zorgen dat iedereen constant voldoende eet en drinkt en zijn kleding aanpast.