Zoek product:

article

Navigatie

Een kaart en een kompas vormen de basisuitrusting. Zelfs als uw wintertocht langs gemarkeerde paden loopt, is het een goed idee om op de hoogte te zijn van de werking van een kaart en een kompas. Het weer kan snel omslaan, sneeuw kan opstuiven en de koude harde wind kan het navigeren bemoeilijken.

In helder weer met goed zicht, kunt u uw pad enkele kilometers vooruit plannen. Zoek het pad dat het gemakkelijkst en minst vermoeiend lijkt, stel tussentijdse doelen in en controleer regelmatig waar u zich op de kaart bevindt om voorbereid te zijn op eventuele weersveranderingen.

Winterpaden zijn gemarkeerd met palen met daarop een kruis. Deze kruizen zijn vaak rood van kleur. Tussen de palen zit ongeveer 40 meter, dus zelfs bij slecht zicht kunt u het pad volgen. Palen met twee kruizen erop geven aan dat het pad van richting verandert. Ieder kruis staat loodrecht op de richting van het pad.

Bij slecht weer of lastig terrein moet u volledig kunnen vertrouwen op uw kompas. Hierbij komen kennis en ervaring om de hoek kijken. Vestig uw aandacht op oriëntatiepunten in het landschap omdat het moeilijk kan zijn om in een rechte lijn te lopen. Bij slecht zicht is het moeilijk om op koers te blijven vanwege obstakels in het terrein. Probeer een doel te bereiken dat gemakkelijk te vinden is, zoals een bergkam, een stuk bos, rendieromheiningen of elektriciteitsdraden.