Conscious hunting on nature's terms. Read more at Fjallräven Online Store

Jagen

Veelgestelde vragen

Waarom houdt Fjällräven zich bezig met jagen?

We maken al jaaguitrusting sinds de jaren 70. Onze kernactiviteit is algemeen buitenleven, maar wij zien jagen als iets wat verbonden is met onze kijk op deelnemen aan en het tonen van respect voor de natuur.

Wat bedoel je met bewust jagen?

In Zweden hebben we een lange jaagtraditie met een hoge jaagethiek die de natuur, dieren en het ecosysteem die dezesamen creëren beschermt. Het is een activiteit die zorgt voor de bescherming van wild en dat biedt ook de mogelijkheid om slim, gezond voedsel te bereiden en te eten van het omliggende platteland en onze kinderen een duurzame manier van leven te laten zien, terwijl ze genieten van buitenervaringen die de zintuigen prikkelen.

Wat is trofeejagen?

Trofeejagen is meer een sport dan onderdeel van de eco-cyclus. Het draait om het jagen op volwassen individuen en deze doden voor de hoorns. Dat is in feite het tegenovergestelde van wat jagen betekent voor ons bij Fjällräven.

Wat is een goede jager?

Ethiek, cultuur, dingen die je wel en niet kunt doen, evenals kennis van juridische aspecten die verschillen tussen landen en continenten. In Zweden moet je strikte theoretische en praktische examens behalen, inclusief veiligheid, schieten en kennis. Maar het is in de praktijk dat je een bewust jager wordt – weten dat je acties zeer serieuze gevolgen hebben, en altijd proberen het perfecte schot, respectvolle zorgzaamheid, veilige gewoontes en hygiënische routines te gebruiken bij de zorg voor het dier, het vlees en de huid.

Draait Fjällräven niet om levende dieren, en niet dode?

Ja, en in Zweden draait jagen al eeuwenlang om het behoud van de natuur. 70% van het land is bedekt met bossen, maar op het moment dat de beschaving zich uitbreidt, komen de mens en het dierenrijk steeds vaker met elkaar in aanraking.

De mens is een indringer, op het moment dat we landbouw bedrijven, skiën, rijden en wonen op plekken die ooit de leefomgeving van dieren waren. Om de balans te behouden en alle diersoorten te behouden, is jagen een hulpmiddel voor het behoud van dierenpopulaties, zodat ze sterk en gezond blijven. Gebieden waar wordt gejaagd hebben meer dieren, dan gebieden waar niet wordt gejaagd

Maar ik jaag niet in Zweden, dus waarom zou ik geïnteresseerd moeten zijn in Zweedse jaaguitrusting?

De kleding is gemaakt op basis van het principe van meerdere lagen en is hier in zware omstandigheden in het noorden getest, waarbij wordt stilgestaan en bewogen. Als deze kleding het hier goed doet, zal de kleding het overal goed doen. Fjällräven-jaaguitrusting wordt over de hele wereld gebruikt, van Nieuw-Zeeland tot het Midwesten van de VS, voor het jagen op groot wild en op watervogels en het jagen in de bergen. Ze worden hier ontwikkeld, waar veel wordt geëist. Dus je kunt er zeker van zijn dat het betrouwbare kwaliteit is.

Waarom jagen mensen als we supermarkten hebben?

Het traditionele antwoord is dat de mens al duizenden jaren jaagt, het draait om het vinden van voedsel en overleven. Veel mensen willen de binding met deze geschiedenis voelen. Maar tegenwoordig draait het meer relevante antwoord om het behoud van de natuur en duurzaamheid. Weten waar eten vandaan komt, alleen maar oogsten wat je zelf eet, en daardoor het niveau van lokaal geproduceerde groenten en vlees verhogen door actief hieraan mee te doen door slimmere, meer ecologisch verantwoorde keuzes te nemen.

Jagen zorgt ook voor een diepere waardering voor de natuur, en meer jagers betekent meer mensen met meer respect voor de beperkte bronnen van de aarde.