Je tent is je huis in de natuur, zorg er dus goed voor. Een met aandacht onderhouden tent zorgt voor blijvende herinneringen aan een geweldige tijd.  

Reinigen & Drogen van Jouw Tent

Of het nu regende of dat de zon scheen... Wanneer je thuiskomt na een avontuur moet je je tent reinigen en luchten. Na korte trips is het voldoende om de binnenkant schoon te borstelen om zand, takjes, blaadjes e.d. te verwijderen en de buitenkant af te soppen met lauwwarm water. Na langere excursies is waarschijnlijk een grondige wasbeurt nodig. Stop je tent alleen nooit in wasmachine. In plaats daarvan gebruik je een spons, milde zeep en warm water om vuil te verwijderen. Sla daarbij de tentstokken en ritssluitingen niet over, vooral niet wanneer je op het strand gekampeerd hebt. Zout en zand zijn funest voor metalen onderdelen.

Laat je tent in een goed geventileerde omgeving, bij voorkeur in de buitenlucht, volledig drogen.

Het Opbergen van Jouw Tent

Berg je tent nooit vochtig op, want hierdoor kan schimmel ontstaan en dat kan je tent onherstelbaar aantasten. Droog je tent grondig voordat je deze opbergt tot het volgende seizoen.

Bewaar je tent bij voorkeur in een goed geventileerde omgeving. Gebruik geen tentzak. Hang de tent in plaats daarvan op in een kast. Is dat niet mogelijk? Vouw de tent dan losjes op en bewaar hem in een kussensloop, of dek de tent af met een handdoek en berg hem op in je kledingkast.

Haal je tent uit de kast, een dag of twee voordat je weer op avontuur in de heerlijke buitenlucht gaat. Ventileer je tent grondig, controleer of er geen schimmelvorming heeft plaatsgevonden en ga na of je alle onderdelen hebt. Controleer ook de ritssluitingen. Wellicht hebben ze een beetje olie of wax nodig om gegarandeerd soepel open en dicht te gaan.

Repareer Jouw Tent

Tijdens de levensduur van je tent is het normaal om hier en daar een kleine reparatie uit te voeren. Onze tenten worden allemaal geleverd met een reparatieset met daarin: een reserve scheerlijn; een selectie reserve tentstokken in passende diameters en een reparatiebuis voor tentstokken. Verder zitten er naald en draad in, en stukjes reparatiedoek voor de buitentent, binnentent en het grondzeil.

Voor langere tochten adviseren we je om daarnaast een multitool – met een tang - en een rolletje ducttape mee te nemen, zodat je ook onderweg noodreparaties kunt uitvoeren.

  1. Scheerlijnen
    De eenvoudigste manier om een scheerlijn te repareren is door een knoop te leggen. Indien de scheerlijn al meerdere knopen bevat, is het beter om deze in te ruilen voor een nieuw touw. Denk eraan om de uiteinden van iedere nieuwe scheerlijn samen te laten smelten om rafelen te voorkomen.
  2. Tentharingen
    Gebogen tentharingen kunnen doorgaans weer recht gemaakt worden met de hulp van een stevige wandelschoen en een beetje enthousiasme. En anders gebruik je gewoon een tang.
  3. Tentstokken
    Je kunt beschadigde stukken vervangen met de reserve-exemplaren uit je reparatieset. Verwijder de aluminium afdekdop aan het einde van de tentstok. Maak de knoop in het elastische koord los. Haal de tentstokdelen uit elkaar en schuif ze van het koord. Vervang het beschadigde stuk door een reserve-exemplaar en rijg alle tentstokdelen weer aan het elastische koord. Leg een nieuwe knoop en plaats vervolgens de aluminium afdekdop weer terug.

    Vervangstukken op? Schuif dan de reparatiebuis over het gebroken gedeelte van de tentstok. Het is aan te raden om de uiteinden van gebroken onderdelen zo rond mogelijk te vormen. Dit verkleint de kans dat de gehavende uiteinden het elastische koord beschadigen. Zodra de reparatiebuis op de juiste plek is bevestigd, breng je aan beide uiteinden ducttape (niet meegeleverd) aan.
  4. Stof
    Naai scheuren dicht zodra je deze ontdekt. Plak vervolgens een stukje reparatiestof aan de buitenkant van de tent met de naadverdichter. Dan naai je de randjes van de reparatiestof vast zodat deze niet kan loslaten. Vergeet niet de stiksels af te dichten met de naadverdichter.

    Scheuren of winkelhaken in het grondzeil kunnen gerepareerd worden met het zelfklevende lapje uit de reparatieset. Denk eraan dat je het gat zowel aan de binnen- als buitenkant afdekt.
  5. Ritssluitingen
    Een noodreparatie voer je uit door aan de binnenkant tape te bevestigen om de stof af te dichten. Vervolgens maak je met naald en draad om de circa 10 cm een steek door de stof.

Je kunt ons algemene onderhoudsadvies hier lezen.