Extend the lifetime of your wet weather garments. Read more at Fjällräven Online Store

Hoe onderhoud je Eco-Shell?

Verleng de levensduur van je regenbestendige kledingstukken


De substantie waarmee we onze Eco-Shell kledingstukken impregneren (durable water repellent, DWR) is fluorcarbon vrij (PFC-vrij). Dit is geweldig nieuws voor de natuur, want PFC’s zijn niet-afbreekbaar en blijven in de natuur aanwezig, om ten slotte in de voedselketen terecht te komen. Door te kiezen voor PFC-vrije kleding voorkom je dit. Daar staat tegenover dat je je Eco-Shell kledingstukken wel extra moet verzorgen, zodat je er zeker van kunt blijven dat ze hun waterbestendigheid behouden.

De waterafstotende laag op onze Eco-Shell producten slijt er langzaam af door gebruik en wassen. Je zult het vanzelf merken als een nieuwe impregnatie nodig is, want dan blijven waterdruppels niet langer op de buitenste laag stof liggen, maar verdwijnen ze erin. We verkopen een PFC-vrije impregnatiespray voor jou om je Eco-Shell kledingstukken opnieuw waterproof te maken.
Meer lezen
Maak Eco-Shell opnieuw waterproof
Eco-Shell is our own, tough and breathable material made from recycled polyester. PFC-free and climate compensated. Buy Eco-Shell products from Fjällräven Online Store.

Bereid je voor

Begin met het ophangen van het kledingstuk aan een hanger (het beste voor jassen) of leg het plat neer (het beste voor broeken). Het item mag droog of nat zijn. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om een gelijkmatig oppervlak te krijgen op een vochtig kledingstuk, maar het is beter zichtbaar waar je gesprayt hebt op een droog kledingstuk. Dus aan jou de keuze.
Shake the bottle of DWR vigorously then spray evenly over the garment. Let it dry then go back and pay special attention to high-wear areas like the shoulders and chest.

Spray

Schud de flacon met impregnatievloeistof krachtig en spray dan gelijkmatig over het kledingstuk. Laat het drogen en besteed vervolgens extra aandacht aan de gebieden waar het sneller slijt, zoals de schouders en borst.
Use a clean sponge to ensure you’ve spread the DWR evenly over the entire garment. This helps to avoid discolouration, so don’t skip this part. Too much DWR in one area could lead to patchiness.

Verspreid

Gebruik een schone spons om er zeker van te zijn dat je de impregnatievloeistof in gelijke mate over het gehele kledingstuk uitspreidt. Dit helpt om kleurverschillen te voorkomen, dus sla deze stap niet over. Teveel vloeistof op één plek kan vlekken in de stof veroorzaken.
Heat optimises the uptake of the DWR, so if possible dry the Eco-Shell garments in a drying cabinet or tumble dryer on a medium heat for 30 minutes. If you choose to tumble dry your clothes we recommend closing all zips and Velcro adjustments, as dryers place unnecessary wear on these areas.

Droog

Warmte bevordert de opname van de impregnatievloeistof, dus als het mogelijk is droog dan je de Eco-Shell kledingstukken in een droogkast of stop je ze in de wasdroger op een medium temperatuur gedurende 30 minuten. Als je voor dit laatste kiest, dan adviseren we je om alle rits- en klittenbandsluitingen dicht te doen, want drogers kunnen onnodige slijtage aan deze gebieden veroorzaken.

Het repareren van gaten in Eco-Shell kledingstukken

Tegenwoordig zijn er verschillende reparatiesetjes op de markt om gaatjes in shell kleding te dichten. Dus je hoeft geen afscheid van je shell kleding te nemen als je een eerste gaatje ontdekt.

We adviseren om gaatjes onmiddellijk te repareren. Als je dit uitstelt, dan worden ze alleen maar groter en lastiger om nog te herstellen. De meeste shell reparatiesets bevatten stukjes zelfklevende, waterafstotende stof die je op maat kunt knippen en op de buitenlaag kunt bevestigen. Dit zijn kostenbesparende manieren om de levensduur van jouw waterproof kleding te verlengen. Een goede tip: rond de hoekjes af, zodat ze minder snel loslaten.

Het wassen van Eco-Shell kledingstukken

Je kunt je Eco-Shell kledingstukken in de wasmachine wassen. We adviseren een mild, vloeibaar wasmiddel, een laag toerental en een temperatuur van 30°C. Om vriendelijker voor het milieu te zijn, was je je Eco-Shell kleding alleen wanneer dat echt nodig is. Dit betekent ook dat je de impregnatievloeistof minder vaak opnieuw aan hoeft te brengen. We adviseren om alle ritssluitingen dicht te maken en trekkoordjes los te maken voor het wassen.

Het is een goed idee om de wasmachine na de wasbeurt – zonder wasmiddel – nog een keer te laten centrifugeren. Zo weet je zeker dat alle restjes wasmiddel verwijderd zijn. En, gebruik geen glansspoelmiddel.

Om te drogen volg je de aanwijzingen hierboven. Je kunt ons algemene onderhoudsadvies hier lezen.