Zoek product:

article

Het ontstaan van een outdoorklassieker

In de jaren 60 was outdoorkleding lang niet zo functioneel als tegenwoordig. De gebreken kwamen duidelijk aan het licht tijdens de Scandinavische Groenlandexpeditie in 1966 (Fjällräven was de leverancier van de rugzakken en de nieuwe revolutionaire thermotenten). De expeditieleden spraken na thuiskomst uitgebreid over outdooruitrusting en -kleding met de oprichter van Fjällräven, Åke Nordin. Dat was voor hem de aanzet om na te denken over het maken van een jas en een broek voor het outdoorleven.

De truc van een schansspringer

Åke maakte een klimjack van een speciaal ontwikkelde stof, die te zwaar was gebleken voor zijn lichtgewicht tenten. Dit was het allereerste kledingstuk van Fjällräven. Het jack werd getest tijdens trektochten in de bergen en had exact de eigenschappen die Åke voor zijn outdoorkleding nastreefde; het was licht, zeer sterk en het droogde snel. De enige noodzakelijke verbetering was het vermogen van de stof om vocht te weerstaan. Åke herinnerde zich hoe hij als jongetje samen met zijn vriendjes op de skischans in zijn thuisstad Örnsköldsvik, niet alleen zijn ski's had gewaxt maar ook het zitvlak van zijn broek om zichzelf droog te houden.

Åke experimenteerde met een mengsel van bijenwas en paraffine, dat hij op de stof aanbracht met behulp van de haardroger van zijn echtgenote. En het werkte – de wax maakte de stof zowel waterafstotend, winddicht als duurzamer.

Eén van de meest duurzame stoffen uit de outdoorwereld was geboren. Åke noemde het G-1000, waarbij de G voor Groenland stond. De wax werd Greenland Wax genoemd en het jack werd in 1968 geïntroduceerd als Greenland Jacket – nog steeds een favoriet in veel outdoorgarderobes.

Een moderne functionele stof

Nu, een halve eeuw nadat Åke Nordin het Greenland Jacket had ontworpen, zijn de G-1000-stof en de Greenland Wax populairder dan ooit. Een goed voorbeeld is onze technische trekkingkleding, Keb Trousers en Keb Jacket, die internationale onderscheidingen hebben gekregen voor zowel functionaliteit als hun milieuvriendelijke eigenschappen.

Fjällräven heeft, geheel in de geest van Åke, de stof verder ontwikkeld, zodat deze nu verkrijgbaar is in diverse uitvoeringen. Alle uitvoeringen hebben dezelfde voordelen als het origineel, maar ze hebben elk ook hun eigen specifieke eigenschappen.