Zoek product:

Q&A with Johan Skullman

Vragen en antwoorden van onze outdoorexpert Johan Skullman op onze Facebookpagina op 25 februari.

Vraag 1

Hoi Johan, in je video over het opzetten van een tent in de winter zie ik dat jouw tent flappen heeft waar je sneeuw op legt. Hoe kun je hetzelfde effect bereiken als je deze flappen (die de binnenkomende lucht tegenhouden) niet hebt, want zonder deze flappen komt er gemakkelijker lucht binnen?

Antwoord

Het is mogelijk om sneeuw tegen de zijkanten te scheppen of er sneeuwblokken langs te zetten. Wanneer je dit doet, met of zonder zogenaamde sneeuwmatten, moet je je wel realiseren dat je dit doet om te voorkomen dat er stuifsneeuw binnenkomt. Het is om verschillende redenen wel van belang dat de tent geventileerd wordt, vergeet dit dus niet.


Vraag 2

Situatie: je bent al enkele dagen aan het skiën en je schoenen worden nat, ook al hebben ze binnenschoenen. Je wordt 's ochtends wakker bij -35 graden en ontdekt dat je schoenen één klomp ijs zijn geworden waar je onmogelijk je voeten in kunt steken. Hoe voorkom je deze situatie en wat kun je doen als het wel gebeurt? Gebruik je plastic zakken rond je sokken?

Antwoord

Ik raad je aan om leren schoenen te gebruiken met een paar losse binnenschoenen. Vermijd rubber omdat dit onder invloed van temperatuur van maat verandert (zet uit bij warmte, krimpt bij kou!). Bewaar je binnenschoenen 's nachts altijd in een gear bag. Zodra je wakker wordt, kun je de bag in je slaapzak leggen om de schoenen op te warmen. Dit kun je ook doen met je buitenschoenen. Bewaar ze in ieder geval in elkaar (schacht in schacht!) en leg ze tussen je slaapzak en het matras. Het is belangrijk dat je niet vergeet om een gear bag te gebruiken om te voorkomen dat je slaapzak vochtig of nat wordt.


Vraag 3

Hoe houd je het gewicht van je rugzak op een wintertrektocht laag?

Antwoord

Het gewicht en de afmeting van je rugzak is een kwestie van kiezen. In de winter heb je een iets sterkere tent en een goed isolerende slaapzak nodig. Daarnaast moet je misschien ook een meer isolerend extra jack meenemen. Het heeft geen enkel nut om op gewicht te besparen ten koste van je comfort. In de winter wijzigen de omstandigheden snel en heb je goede isolatie nodig als je rust. Dat is zeer belangrijk voor je prestaties en uithoudingsvermogen. Het zijn vooral je doel en je ambities met het outdoorleven in de winter die bepalen wat de standaard van je uitrusting moet zijn.

Praktische tip: Gebruik voor je slaapzak een oplossing met twee zakken, één dunne (voor ongeveer: -2 tot -5), en één dikke (voor ongeveer:-8-to -15). Zo krijg je meer opties om je aan te passen aan de temperatuur.


Vraag 4

Wel of geen binnentent op een trektocht in de winter?

Antwoord

Fjällräven tenten met enkele wanden zijn twijfelachtig in winterse omstandigheden, dus ik raad je ten zeerste een tent met een aparte binnentent aan.


Bekijk een aantal van onze bijna 30 instructievideo’s met Johan Skullman voor nuttige tips.