Zoek product:

Zes vragen aan Christiane, Hoofd Sustainability bij Fjällräven

Waarom wil Fjällräven geen fluorkoolstoffen gebruiken?

“Geperfluoreerde stoffen zijn een type chemische verbindingen die zowel olie- als waterbestendig zijn. Ze worden daarom op veel verschillende manieren toegepast, bijvoorbeeld voor het impregneren van leer en textiel. De stoffen accumuleren in levende organismen en zijn giftig. En zelfs als alleen de giftigheid een risico zou zijn, zou dat voldoende reden voor ons zijn, om ze niet te gebruiken.

We werken altijd vanuit het voorzorgsprincipe. We willen alle soorten gevaarlijke chemicaliën vermijden en hebben daarom strikte beperkingen en eisen gesteld aan onze leveranciers.”

Wat betekent een fluorkoolstofvrije impregnering voor de producten – zijn ze minder effectief of minder waterdicht?

“Fluorkoolstofvrije impregnering is ook waterbestendig. Onze producten zijn dus zeker niet slechter geworden. Als je kijkt naar het toepassingsgebied van onze producten; het buitenleven, dan voldoet een fluorkoolstofvrije impregnering volledig aan de eisen van functionaliteit. De impregnering is echter niet zo goed bestand tegen olie als een behandeling met fluorkoolstoffen.

Je moet de impregnering ook iets vaker vernieuwen; ongeveer om de wasbeurt. Wij denken dat het deze kleine extra inspanning wel waard is om van deze gevaarlijke stoffen af te komen.

Je moet bedenken dat waterdichtheid niets te maken heeft met de impregnering. Die wordt op andere manieren bereikt. Bij Eco Shell is het bijvoorbeeld het membraan dat de kleding waterdicht maakt.”

Het heeft meerdere jaren geduurd om over te schakelen op fluorkoolstofvrije impregnering. Waarom heeft het zo lang geduurd?

“We wilden de nieuwe alternatieven testen, om zeker te weten dat ze voldoen aan de eisen die wij aan functionaliteit stellen. Dit kost altijd tijd. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel gebeurd op de markt. Er zijn nu meer alternatieven beschikbaar. We wilden ook echt zeker weten dat de alternatieven werkelijk duurzamer zijn en dat ze ook een goede functionaliteit hebben.”

Kun je ervan uitgaan dat er geen fluorkoolstoffen worden gevonden als de stoffen worden getest?

“Deze gevaarlijke stoffen worden nog steeds overal gebruikt, zelfs in onze branche, we kunnen dus onmogelijk garanderen dat er geen sporen van fluorkoolstoffen gevonden kunnen worden in onze producten. Het risico bestaat altijd dat tijdens productie, transport of in de winkels kruisbesmetting optreedt.”

Hoe kan ik een jack met fluorkoolstofvrije impregnering opnieuw impregneren?

“Je kunt een fluorkoolstofvrije impregneerspray kiezen, zoals PFC-free Waterproofing Impregnation die we speciaal hebben ontwikkeld voor Eco-Shell.”

Ik heb een oud shell jack, moet ik dat nu wegdoen?

“Nee zeker niet; je bewijst het milieu geen dienst wanneer je een perfect functionerend jack weggooit. Je kunt het jack het beste zo lang mogelijk gebruiken en dan overdoen aan iemand anders die het nodig heeft.”