Als het op lichtgewicht natuurlijke warmte aankomt, dan is dons lastig te verslaan. Maar net zoals sommige andere natuurlijke isolatiematerialen, heeft dons een beetje extra aandacht nodig om in een tiptop conditie te blijven en om zijn geweldige verwarmende eigenschappen niet te verliezen.

Het wassen van donsuitrusting

We raden je aan je donsproducten alleen te wassen als het echt nodig is, om energie te besparen en de levensduur te verlengen. Maak kleine vlekken schoon met warm water, een mild wasmiddel en een spons. Als het toch gewassen moet worden, kunnen veel van onze donsproducten in de wasmachine op een temperatuur tot 40°C, controleer van tevoren het wasetiket van het product. Was grotere producten in een commerciële wasmachine, zoals bij wasserettes of professionele schoonmakers. Spoel na het wassen een keer extra uit zonder wasmiddel. Gebruik geen spoelmiddel.

Gebruik nooit chemische reiniging op donsproducten, de chemicaliën beschadigen het dons.

Droog je donsproducten op een lage temperatuur en haal ze er regelmatig uit om handmatig op te schudden. Dit herstelt de vulling, voorkomt oververhitting en zorgt ervoor dat het vochtige dons gaat klonteren. Nogmaals, gebruik een commerciële machine voor grotere producten, want kleinere machines kunnen de stof oververhitten en zelfs laten smelten.
Kies bij natuurlijk drogen een plek die goed is geventileerd en schud je donsproducten regelmatig op om klonteren van het dons te voorkomen en de vulling te herstellen.

Gaatjes in Donzen Kledingstukken Repareren

Tegenwoordig zijn er verschillende reparatiesetjes op de markt om gaten te dichten en sommige van onze nieuwere donsjacks zijn zelfs voorzien van reparatiepatches. Je hoeft dus geen afscheid te nemen van je donsuitrusting als je een eerste gaatje ontdekt.

We adviseren om gaatjes onmiddellijk te repareren. Als je dit uitstelt, dan worden ze alleen maar groter en lastiger om nog te herstellen. De meeste reparatiesets bevatten stukjes zelfklevende, waterafstotende stof die je op maat kunt knippen en op de buitenlaag kunt bevestigen. Dit zijn kostenbesparende manieren om de levensduur van jouw waterproof kleding te verlengen. Een goede tip: rond de hoekjes af, zodat ze minder snel loslaten. En, als je een veertje dat wil ontsnappen terug in de jas kunt duwen, doe dat dan maar wees wel voorzichtig. Soms kan het beter zijn een veer te verliezen, in plaats van het gaatje nog groter te maken.

Het Opbergen van Jouw Donsuitrusting

Zodra de periode van hogere temperaturen aanbreekt is het zeker de tijd om je donsuitrusting op te bergen. We raden aan om je donsproducten in een droge, goed geventileerde omgeving en zeker niet in een opbergzak op te bergen. Dit komt de kwaliteit van de vulling en jouw humeur tijdens toekomstige expedities niet ten goede.

Voordat de volgende winter aanbreekt, geef je je donsproduct een stevige opschudbeurt en laat je het grondig luchten, bij voorkeur in de buitenlucht.

Je kunt ons algemene onderhoudsadvies hier lezen.