Zoek product:

article

Groen reizen

Net als u genieten we van wandeltochten in de natuur, ver weg van het verkeerslawaai. We vinden overigens dat meer mensen hun voeten ook in het dagelijks leven zouden kunnen gebruiken. Van en naar het werk lopen is een perfecte manier voor uw dagelijkse beweging en een goede manier om uw gedachten te verzetten. Of ga op de fiets, dat is ook goed voor de natuur.

Soms moet u echter verder reizen dan te voet mogelijk is. Auto's, treinen, vliegtuigen en boten zijn de meest gebruikte vormen van transport. Hieronder volgen enkele tips waarover u moet nadenken als u gaat reizen.

Trein, vliegtuig en boot

1. Probeer de trein te nemen als u op reis gaat. Uit milieuoogpunt is de trein een veel beter alternatief dan vliegen of reizen per auto.

2. Boek directe vluchten. Luchtvervoer heeft de hoogste uitstoot, gevolgd door auto's, bussen en treinen. Geen andere methode van transport heeft per km zoveel impact op het milieu als luchtvervoer. Uitstoot is bovendien veel schadelijker op grote hoogte.

Kies voor openbaar vervoer van en naar de luchthaven, zodat u kunt ontspannen en van uw reis kunt genieten door een goed boek te lezen terwijl u tegelijkertijd minder CO2 uitstoot.

3. Neem zo min mogelijk bagage mee. Een zwaar vliegtuig verbruikt meer brandstof.

4. Kies voor een langer verblijf als u ver reist. Verre reizen hebben veel impact op het milieu; luchtvervoer heeft de hoogste CO2-uitstoot per persoon en per kilometer. U gaat op reis, dus waarom profiteert u er niet van en blijft u wat langer?

5. Kies liever voor de langzame veerboot dan de snelle, die meer brandstof verbruikt.

6. Korte boottochten zijn beter dan lange trips omdat lange boottochten een hogere uitstoot per km hebben dan vervoer over land.

Reizen per auto

1. Controleer regelmatig de bandenspanning. Met de juiste bandenspanning vermindert uw brandstofverbruik met meer dan vijf procent.

2. Gebruik een motorverwarming. Een koude motor stoot 10 keer zo veel CO2 uit tijdens de eerste kilometer dan een warme motor.

Bij extreem koude temperaturen (-15 graden Celsius) schakelt u de motorverwarming 1,5 uur voor het starten van de motor in en als het warmer is (+10 graden Celsius) ca. 20 minuten van tevoren.

3. Beschikt u niet over een motorverwarming, laat uw motor dan niet stationair lopen. In de winter start u de motor pas na het krabben van de ruiten en het inpakken van de auto. Dit reduceert uw brandstofverbruik.

4. Houd u aan de snelheidsbeperkingen. Als iedereen in Zweden zich aan de snelheidsbeperkingen zou houden, zou de CO2-uitstoot met 700.000 ton per jaar omlaag gaan.

5. Schakel naar een lagere versnelling om vaart te minderen en raak daarbij het gaspedaal niet aan. De meeste moderne auto's sluiten de brandstoftoevoer af tot de motor een toerental van 1200-1300 rpm bereikt. Zo rijdt u groener.

6. Ga carpoolen met uw collega's om de CO2-uitstoot per persoon te minimaliseren.

7. Schaf een nieuwe auto aan. Nieuwe auto's hebben een lager energieverbruik dan oudere modellen.