Zoek product:

article

Functionele details

Onder echt koude omstandigheden is degelijke winterkleding nodig. Maar het is niet alleen een dikke isolerende vulling die bepaalt hoe goed een winterjas is. Het design en de details zijn van groot belang voor de manier waarop de jas functioneert, of je de jas nu gebruikt voor de normale winterkou, op een reis naar de bergen of tijdens een expeditie waar je te maken krijgt met extreme weersomstandigheden. Net als bij het kiezen van het isolerende materiaal, zijn het gebruik en het klimaat allesbepalend voor hoe geavanceerd de functies van je winterjas moeten zijn. Hieronder vind je enkele functionele details die vaak te vinden zijn op de winterjassen van Fjällräven:

Een capuchon die je beschermt en warm houdt

Een capuchon die in de winter gebruikt wordt in de bergen moet je warm houden en je beschermen tegen de ijzige wind. Bovendien moet de capuchon de bewegingen van je hoofd volgen en makkelijk aan te passen zijn, ook als je dikke handschoenen draagt. De meest geavanceerde winterkleding van Fjällräven is uitgerust met technische stormcapuchons die je perfect passend kunt maken. Veel capuchons hebben ook een klep die je neer of op kunt klappen voor meer bescherming tegen de wind of juist een beter zicht naar de zijkanten. Een synthetische bontrand biedt nog meer bescherming tegen stuifsneeuw.

Sterke tweewegritsen...

De ritssluiting moet gemakkelijk te gebruiken zijn en mag je in de bergen niet in de steek laten. We gebruiken daarom sterke ritsen voor onze winterkleding en zorgen dat de ritstrekkers makkelijk beet te pakken zijn, ook met handschoenen. De meeste winterjassen hebben bovendien tweewegritsen, die je van onderaf kunt openritsen als je overtollige hitte kwijt moet.

...met overslag en reservesluiting

Alle winterjassen hebben een overslag bovenop of onder de rits, en soms beide. Die moet ervoor zorgen dat er geen kou door de rits heen komt, waardoor je afkoelt. Veel jassen hebben bovendien een knoopsluiting langs de overslag, waarbij de knopen als back-up dienen voor het geval de rits onverhoeds kapot mocht gaan.

Zakken op de juiste plaatsen

De plaats van de zakken is ook belangrijk, net als de mogelijkheid om ze te gebruiken als je handschoenen draagt. Voor onze geavanceerde winterjassen combineren we vaak gemakkelijk toegankelijke borstzakken met grote zakken om je handen op te warmen, en binnenzakken van meshstof om bijvoorbeeld een extra muts en handschoenen op te bergen.

Versteviging

Jassen die zijn bedoeld voor strenge winters zijn vaak verstevigd op bijzonder kwetsbare plaatsen. Bijvoorbeeld over je zitvlak om het vocht tegen te houden als je ergens gaat zitten, en op de schouders om de slijtage van de riemen van je rugzak op te vangen. Een aantal van onze warmste donsjassen heeft extra synthetische vulling op de schouders. Daardoor is de jas beter in staat zijn vorm en verwarmende eigenschappen op de schouders te behouden als je een rugzak draagt of zware dingen in je zakken meeneemt.

Bivakbretels

Sommige van onze expeditie-winterjassen hebben een paar elastische bretels aan de binnenkant. Met deze bretels kun je de jas "aan hebben" zonder de mouwen te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het scheppen van sneeuw of andere karweien in het basiskamp. De bretels fungeren als draagharnas en verminderen het risico dat de jas wegwaait tijdens een plotselinge windstoot.

• Dons of synthetisch? Zo kies je het isolerende materiaal >>
• Stoffen die beschermen tegen wind, nattigheid en slijtage >>