Zoek product:

Op je post in Värmland

– en een ontmoeting met de Koning van het bos

De eland, de Koning van het Bos, is het grootste bejaagde dier in Zweden en voor veel Zweedse jagers is de elandenjacht het hoogtepunt van het jaar. De elandenjacht is vol tradities, warmte en kameraadschap over de generatiegrenzen heen. De elandenjacht bestaat uit wachten, lopen en de kans om plotseling oog in oog te staan met een van onze meest majestueuze zoogdieren.

Het platteland is afwisselend, met dichte dennenbossen, die ruiken naar hars en overgaan in uitgestrekte landerijen met uitzicht over open meren en rivieren. In de stroompjes kabbelt het water. In de koele ochtendlucht is de spanning merkbaar. Hier vind je jagers die van natuur en honden houden en niets liever willen horen dan het geblaf van een hond, die een vers spoor oppikt.  De elandenjacht is het hoogtepunt van het jachtseizoen en het jachtteam is goed voorbereid. Iedereen is bij elkaar gekomen, oud en jong, familie en vrienden, en het plan is om elanden te jagen met honden – Zweedse elandhonden om precies te zijn. De jachtleider verzamelt iedereen om zich heen, zowel de jagers met honden als degenen die gaan posten, om de veiligheidsregels en de doelstellingen voor de dag door te nemen.

“We mogen twee elandstieren schieten en een onbeperkt aantal kalveren. Schiet alleen in de toegestane richting en zorg dat je allemaal een high-visibility band of iets vergelijkbaars om je hoed draagt. In het eerste gebied waar we gaan jagen, zijn onlangs meerdere elanden gerapporteerd."

En dan zijn we eindelijk onderweg. We luisteren via de radio goed naar wat er gebeurt. Een van de jagers met hond vindt een verse rustplaats. Er zijn verse sporen en er liggen verse keutels.  Elanden bewegen zich vaak door beboste gebieden, ze zoeken beschutting in de bossen en het struikgewas. De elandenjacht is zoals elke jacht een uitdaging; je hebt honden, uitrusting en een gestructureerd plan nodig. 

In de bossen van Värmland is stil en geruisloos bewegen een belangrijke vaardigheid als je de beste voorwaarden wilt creëren voor een geslaagde jacht. Soms draait de wind, dus je moet dit en andere details zorgvuldig en vaak controleren. Kleding moet geruisloos zijn en de kleuren moeten discreet wegvallen in het omliggende landschap. 

We jagen in groot bebost gebied en sommige van ons moeten lange afstanden afleggen om op hun post te komen. Ik help tijdens de jacht van vandaag een beginner door als mentor bij hem te zitten. Op enige afstand zien we een zoutliksteen staan en rond onze post vliegen kleine vogeltjes. En dan eindelijk horen we, niet al te ver weg, het duidelijke geblaf van een hond en over de radio wordt gezegd:

– Meerdere elanden onderweg!

Koude vingers en stijve gewrichten veranderen instinctief en vrijwel direct in hoogfunctioneel gereedschap. De dieren verschijnen recht voor onze post en we ontgrendelen onze geweren. Seconden later is de eland geschoten, een fantastische kleine stier. 

De schutter is blij en het team is nog blijer omdat we met elkaar een goed resultaat hebben kunnen neerzetten. En dat is precies wat jagen inhoudt; samenwerking, goed getrainde honden die hun werk doen en een fantastische tijd in de frisse lucht voor iedereen. Wanneer iedereen zich weer rond het kampvuur verzamelt, krijgt de schutter een klein takje om in zijn hoed te steken. Het is zijn eerste eland en de glimlach verdwijnt niet van zijn gezicht. Nu moeten we alleen nog onze mouwen oprollen en het wild slachten.