Zoek product:

Een reerug jagen

Veel mensen jagen vanwege de ervaring, om in de natuur te zijn. Anderen jagen voor het heerlijke vlees dat het hen oplevert. Een combinatie van zinvolle recreatie en de kans om echt lekker voedsel mee naar huis te nemen maakt de jacht tot een fantastisch tijdverdrijf. 

Het vuur werpt lange schaduwen op de wanden van de kleine blokhut. We krijgen een uitstekende kop hete koffie aangeboden om wakker te worden op deze donkere morgen.

“Het heeft vannacht een beetje geregend, maar het wordt een goede dag om te jagen. Er is veel wild in dit gebied, inclusief everzwijn en damherten, maar vandaag jagen we op ree. Als je de kans krijgt, is het ook toegestaan om te schieten op vossen en hazen. Als we later deze middag tijd hebben, kunnen we ons hergroeperen om eenden te schieten bij een klein meertje, hier verderop,” vertelt de gids van die dag ons.

We zijn in een jachtgebied in Sörmland, Zweden, omgeven door glooiende heuvels. Voor ons strekken beboste gebieden en onlangs geploegde akkers zich uit. Iedereen is hier om klein wild te jagen. De verwachtingen zijn bijna tastbaar in de frisse herfstlucht. Oktober is een ongelofelijk mooie maand. Eén van de jagers heeft net zijn hond losgelaten, een Duitse spaniël. Hij pikt vrijwel direct een geurspoor op. Jagen met een getrainde drijfhond is een spannende ervaring. Tijdens de jacht drijft de hond het wild op. Dit kan vijf minuten of meerdere uren achter elkaar zijn. Het idee is om het wild niet te veel stress te bezorgen, zodat het wel in het gebied blijft en op een rustig en kalm tempo beweegt. Plotseling hoor ik een tak achter me kraken en er verschijnt een dier voor mijn post. Het is niet opgedreven door een hond, het loopt gewoon zelf door het bos. Het kan gestoord zijn door de honden of de jagers, maar het lijkt vanuit de verkeerde richting te komen. Ik denk eerst dat het een ree is, maar het blijkt een damhert, een eenzame bok, te zijn. Ik laat mijn geweer zakken. We jagen vandaag op ree en het is bovendien verboden om een damhert te schieten met dit type vuurwapen. 

Ik kan de honden aan het werk horen aan de andere kant van het bos en weldra valt er een schot. Het is een jager die er op een smal pad in geslaagd is om een jong smalree te schieten.

“Ik haalde de veiligheidspal eraf, ze liep langzaam, dus het voelde veilig en gecontroleerd toen ik de trekker overhaalde. Wat een verbazingwekkend gevoel, een ree, dat me een heerlijke reezadel oplevert,” zegt de blije schutter, een nieuwe vrouwelijke jager. 

We hebben vandaag geluk want we zien de zon tussen de toppen van de bomen door. De temperatuur blijft comfortabel, ook voor de jagers op hun posten. Met de hard werkende honden valt er bovendien steeds iets te beleven. De honden werken goed en het resultaat van de jacht van die morgen is het jonge smalree én een kleine reebok. Iedereen deelt zijn waarnemingen en observaties met elkaar en er zijn meerdere mensen die zowel damherten als vossen hebben gezien. 

Na de lunch gaan we op pad naar het kleine meertje waarover de gids eerder vertelde. Er arriveren diverse hondeneigenaren met hun honden. Het is een spannende eendenjacht; de eenden vliegen zowel hoog als laag en dagen onze vaardigheden tot het uiterste uit. De geschoten eenden worden geapporteerd door de gehoorzame retrievers. Het jagen op eenden is zeer populair in de herfstmaanden.