Zoek product:

Alpensneeuwhoenderjacht

Spanning en kameraadschap op voorwaarden van de natuur

Een uitdaging, een reis en een avontuur. Met vrienden en een paar nieuwe kennissen, plus honden, uitrusting en goed georganiseerde bepakking. Lapland nodigt je uit voor jachtdagen die je lang bij zullen blijven. Bij het besluipen van wild zijn overdachte en zorgvuldige bewegingen belangrijke aspecten, net als bij de overige jachtmethoden in Europa.  

De bergen biedeneen magisch, schemerig roze aanblik, zo vroeg in de ochtend. Er ligt een nevel over het meer en in de verte drijven regenwolken samen. We verblijven in een blokhut midden in de wildernis, samen met onze honden en spullen.  We zijn ver van de bewoonde wereld vandaan en we zijn hier om alpensneeuwhoenders te jagen. 

De trektocht naar de hut gisteravond was zwaar, maar nu zijn we volledig op onze missie gericht. Onze jachtgids licht ons in over de jacht van vandaag:

“Vandaag jagen we met drie getalenteerde setters. Het is een goed vogeljaar, maar het weer zal ons parten gaan spelen. De bomen hebben net hun blad laten vallen en dat maakt het wat moeilijker voor de honden.”

We pakken eten en uitrusting in onze rugzakken en dan zijn we klaar voor vertrek. De zon gaat op en verwarmt de bevroren grond. 

De honden doorzoeken een groot gebied, dat net op de grens ligt tussen de berken en de randzone van het kreupelhout. Na enige tijd stopt een van de honden en wijst wild aan. We kruipen naar voren met twee geweren, bereiden ons voor, laden en wachten op het signaal van onze gids. De honden gehoorzamen het commando en stoten de vogels op, maar helaas krijgen we geen goed schot. De vogels blijven laag en vliegen op grote snelheid bij ons vandaan. Als geweer moet je exact weten waar de honden zijn en onze kans om deze sneeuwhoenders te schieten is voorbij. Een vlucht vogels haast zich weg en verdwijnt in de laagliggende mist en wolken. Ondanks ons gebrek aan succes zijn we blij dat we wild gezien hebben. En zoals gewoonlijk is het weer in de bergen veranderlijk en begint de wind op te steken. Er drijven donkere wolken samen en het begint te hagelen. Het zicht is slecht, maar we blijven de honden naar beneden volgen door een nat gebied en dan weer omhoog naar open vlaktes en een plateau. We moeten rekening houden met de windrichting om onze kansen te vergroten. Opeens begint een van de honden weer aan te wijzen. We maken ons klaar voor actie. Er worden twee schoten afgevuurd en er valt één vogel uit de lucht. Met de vogel hangend aan de lus, die aan zijn rugzak is bevestigd, vertelt de jager:

“Wauw, dat gaf me echt een kick! Al die dagen op de schietbaan hebben echt iets opgeleverd. Het is zo leuk om de honden door het terrein te volgen. En wat fantastisch om een gids te hebben die ons laat zien hoe we moeten sluipen en ons moeten positioneren en nu hebben we succes! De bergen zijn fantastisch!”

We leggen nog vele kilometers af voor we die avond weer in onze hut terugkeren. Niet iedereen heeft op een vogel kunnen schieten, maar de vogeljacht is zo veel meer dan dat. Het is ook de lange tochten, de bergen en de kameraadschap. De honden aan het werk zien en genieten van het uitzicht – je kunt er gewoon geen genoeg van krijgen. De ontmoeting met nieuwe mensen, hier aan een klein meer in de middle of nowhere met sprookjesachtige bergtoppen op de achtergrond. 

“De sneeuwhoenderjacht gaf me een tweeledige ervaring. Tijdens onze trektocht door deze verbazingwekkende omgeving had ik tijd om na te denken én tegelijkertijd heb ik kunnen genieten van de intense spanning toen we het wild beslopen,” vertelt een van de leden van de groep.

De regen trekt snel voorbij en het is een heldere avond. We genieten van een heerlijke maaltijd, bereid op open vuur, een houtgestookte sauna en we zwemmen in het meer. 

Dit is een stille en eenzame omgeving die tijd biedt voor reflectie. 's Avonds worden we vermaakt met verhalen over eerdere jachten en tenslotte overmant de vermoeidheid ons. Ik adem de frisse berglucht in terwijl ik de deur van de hut dichtdoe. Ik blaas de kaarsen uit en val in slaap bij het geruststellende geluid van het knapperende haardvuur.