Zoek product:

Geroosterdehertenzadel met lijsterbesgelei

(voor 4 personen)

Oven: 175° 

1-1,2 kg hertenzadel, vers of ontdooid
1,5 theel. zout
0,5 theel. gemalen witte peper 

Saus 

3 eetl. boter
2 eetl. bloem
400 ml vleesnat
300 ml room
Zout en witte peper
2 eetl. gelei - bessen- of lijsterbessengelei
3 eetl. droge sherry of port (optioneel) 

Verwarm de oven voor. Bereid het vlees voor en snij vliezen en pezen weg. Wrijf in met zout en peper. Leg het hertenzadel in een ovenschaal met de vleeskant omhoog. Steek een vleesthermometer langs het bot. Laat ongeveer één uur en 15 minuten braden in het onderste deel van de oven tot het vlees 70 graden (voor medium rare) of 75 graden (voor doorbakken) is. Bereid de bijgerechten op tijd voor. Kook de aardappels bijvoorbeeld 40 minuten voordat het vlees klaar is en was en kook de groenten enkele minuten voor je het vlees uit de oven haalt. Haal het hertenzadel uit de oven, wikkel het in folie en laat het 15 minuten rusten. 

Saus

Terwijl het vlees ligt te rusten, heb je tijd om de saus te maken: Verwarm 400 ml water en giet het in de schaal waarin het vlees is gebraden. Klop het vocht. Smelt de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Roer door elkaar en laat enige minuten sudderen. Voeg langzaam onder voortdurend roeren het vleesnat toe en vervolgens de room. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur sudderen. Proef de saus en breng op smaak met zout, peper, gelei en de sherry (of port). Eventueel ook een beetje weiboter.   

Serveren 

Snij het vlees van het bot af. Snij de twee lengtes in dunne plakken. Leg het vlees terug in het zadel en dan op een schaal als je het op deze manier wilt serveren. Serveer met aardappels, saus, groenten en lijsterbesgelei.