Zoek product:

Handgemaakt leer met Zweedse tradities

Annette Ripheden, met haar diepgaande kennis van jagen en leer, en haar collega's van Ribes Leather zijn de perfecte leveranciers voor de jachtaccessoires van Fjällräven. De producten worden met veel liefde met de hand gemaakt van plantaardig gelooid leer in een verbouwde schuur op het eiland Öland in het zuiden van Zweden.

Buiten in de weide horen we de schapen, maar ze worden stil wanneer Nisse de hond blaft als de deur open gaat. De onmiskenbare geur van leer stroomt naar buiten om me te begroeten en het geluid van de stansmachine verderop in het gebouw stopt. Annette Ripheden vertelt Nisse dat hij stil moet zijn, terwijl ze haar werkstation verlaat om me te komen verwelkomen. Haar handdruk is stevig en ze praat met het brede dialect van de provincie Småland. 

“Deze kleine terriër ziet er misschien niet indrukwekkend uit, maar hij is pas twee jaar oud en nu al een loyale partner wanneer we gaan jagen. Er hebben al heel wat vossen en dassen het leven gelaten door zijn aanhoudende graven in het zand van Öland,” vertelt een trotse jager en hondeneigenaar. 

We lopen door de fabriek, waar kant-en-klare producten aan rekken tegen de wanden hangen, terwijl het onderhanden werk op tafels ligt te wachten op de volgende stap in het productieproces. Er hangen ook grote huiden te wachten op hun beurt. De oude verbouwde schuur is vol gereedschap en machines.  

Annette heeft haar hele leven met leer doorgebracht. Als driejarige vlocht ze al haar eerste riemen in de werkplaats van haar ouders Bengt en Ulla-Britt. Haar vader Bengt, die in de glasindustrie in Småland had gewerkt, verhuisde zijn leerbedrijf in 1977 naar Öland. Toen hij in 2008 met pensioen ging, nam Annette het bedrijf over. De tradities en kennis leven voort, zelfs al is de fabriek iets meer naar het noorden verhuisd, naar de boerderij in Tävelsrum.

“Ik vond het zo jammer als alle kennis van mijn ouders met hun pensionering zou verdwijnen. Ik heb bovendien altijd van handwerk en leer als materiaal gehouden,” vertelt Annette die nu samen met haar twee werknemers verantwoordelijk is voor alle productie. 

Een groot deel van haar gevoel voor leer ontstond tijdens het jagen. Zowel Annette als haar echtgenoot Anders zijn fervente jagers en in de kleine fabriekswinkel kun je prachtige portemonnees, riemen, schorten, munitietassen en geweerriemen kopen. Dit zijn producten die jarenlang elke dag kunnen worden gebruikt, in het dagelijkse leven en in de vrije tijd. Het kale landschap van Öland stelt zware eisen aan zowel jagers als producten. 

“Het waait hier altijd, het weer is vreselijk,” vertelt Annette die zich niet laat weerhouden om de plussen en minnen van het eiland waar ze woont op te noemen. 

Maar ze weet dat leer dit soort tegenslagen kan weerstaan. Je tas of riem moet jaar na jaar in regen en wind kunnen functioneren, en óók in de zon en warmte van de zomer. Annette's ervaring met de grillige effecten van de natuur op haar producten, gebruikt ze wanneer ze de producten maakt. 

“Leer is een levend materiaal en je moet het kunnen ‘lezen’ om er goede producten van te maken. Je moet rekening houden met de nerf zodat je ontwerpen hun oorspronkelijke vorm behouden. Voor handwerk is het gevoel voor de grondstof heel belangrijk, het is moeilijk om het op een andere manier te beschrijven.” 

Instinct is hier belangrijk, je kunt het in de atmosfeer van de fabriek voelen. Ook al zijn er gereedschappen en machines nodig, er is altijd een persoon aanwezig die elke stap van het proces bewaakt. De stansmachine stanst delen en accenten uit de grote huiden, één voor één. Ze worden allemaal geïnspecteerd voor ze worden goedgekeurd. Ze worden gesneden, gelijmd en samengevoegd door vakbekwame vingers. Vervolgens gaan ze naar een naaimachine, waar dezelfde vakbekwame vingers ze aan elkaar naaien, de randen afschuinen en de vouwen gladstrijken. De draadeinden worden boven de vlam van een kaars doorgebrand. De tekst en het logo met de poolvos worden ingebrand. Randen worden afgedicht. Handen en ogen controleren voortdurend dat alles aan de gestelde eisen voldoet. 

Zelfs al lijkt een aantal tassen vanaf een afstand op elkaar, van dichtbij zie je kleine verschillen in de details. Het zijn helemaal geen exacte kopieën van elkaar. 

“Op een huid zie je kleine littekens en merken, waar de koe zichzelf misschien heeft opengehaald en een wondje kreeg dat weer hersteld is. Elke huid heeft een eigen ziel en een eigen verhaal. Dat geeft elk product een speciaal gevoel.”

Dat individuele karakter wordt nog meer versterkt wanneer de kant-en-klare producten gebruikt worden. Elk litteken heeft een verhaal en munitietassen, riemen en geweerriemen vertellen in de loop der tijd steeds meer verhalen. De producten zijn niet alleen praktisch, ze slaan de geschiedenis op voor de jagers die ze gebruiken. Het worden trouwe vrienden met littekens en duidelijke kenmerken, die mooier worden naarmate ze ouder worden.