Zoek product:

article

Dons of synthetische vulling

Donzen slaapzakken zijn als sinds jaar en dag de logische keuze voor mensen die op trektocht gaan. Maar door de ontwikkelingen van de synthetische slaapzak, vooral na de introductie van de Supreme Microloft-slaapzak door Fjällräven, is ook de synthetische slaapzak een serieuze optie geworden. Samengevat: een donzen slaapzak biedt voortreffelijke isolatie in combinatie met een laag gewicht en kan zeer compact opgerold worden. Een synthetische slaapzak is goedkoper in aanschaf en een natte synthetische slaapzak is minder vervelend dan een natte donzen slaapzak.

Donzen slaapzakken

Donzen slaapzakken zijn zeer warm, comfortabel en thermostatisch. Dit betekent dat een donzen slaapzak u warm houdt als het koud is en koel als het warm is. De grootste voordelen van een donzen slaapzak zijn het zeer lage gewicht en een betere gewicht/warmte-verhouding vergeleken met een synthetisch gevulde slaapzak. Een donzen slaapzak kunt u heel klein oprollen en vergeleken met een synthetische slaapzak heeft dons een langere levensduur.

Donzen slaapzakken zijn onderverdeeld in categorieën op basis van de vulkracht. Vulkracht is de mate van "luchtigheid" van het dons. Er wordt gemeten hoe groot het volume (inhoud) is van een ons (27,3 gram) dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger de isolatiewaarde. Een donzen slaapzaak met een hogere vulkracht is lichter en kan compacter worden opgerold dan een even warme slaapzak van een lagere kwaliteit dons. Een vulkracht van 400-450 wordt aangemerkt als middelmatige kwaliteit, 500-550 is goed, 550-750 is zeer goed en 750+ is uitmuntend.

Het nadeel van een donzen slaapzak vergeleken met een synthetische slaapzak, is het verlies aan isolerend vermogen bij vocht. Daarom moet u uw donzen slaapzak zo droog mogelijk proberen te houden. Als uw donzen slaapzak onverhoopt toch nat wordt, duurt het vrij lang voordat deze goed droog is.

Een ander nadeel van een donzen slaapzak is de aanschafprijs. Meestal zijn donzen slaapzakken een stuk duurder dan een synthetische slaapzak. De hogere aanschafprijs wordt echter wel weer gecompenseerd door de langere levensduur. Als u zuinig omspringt met uw uitrusting, gaat een donzen slaapzak ongeveer 10-15 jaar mee.

Synthetisch - Supreme Microloft

De synthetische vezels waaruit de stof Supreme Micro Loft bestaat, zijn samen met Fjällräven ontwikkeld en behoren tot de beste synthetische vezels van dit moment. De combinatie van dunne en dikkere, met siliconen beklede microvezels vullen de slaapzak met lucht, wat voor isolatie zorgt. Het werkingsprincipe is gelijk aan dat van donzen slaapzakken. Aangezien de synthetische vezels ook na langdurig gebruik hun vorm behouden, zijn ze een uitstekend alternatief voor dons. De synthetische vezels zijn bovendien beter bestand tegen vocht en behouden hun thermische eigenschappen ook als ze vochtig zijn.

De nadelen van deze slaapzakken vergeleken met onze donzen slaapzakken zijn de omvang en het iets hogere gewicht.