Zoek product:

Dons

We werken al meer dan 40 jaar met dons als isolatiemateriaal en we gebruiken alleen dons dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Dit betekent dat een donsjack of slaapzak van Fjällräven een ongeëvenaard isolatievermogen biedt in verhouding tot het lage gewicht. U zult ook merken hoe goed onze donsproducten gecomprimeerd kunnen worden waardoor ze zeer weinig ruimte in uw bepakking innemen. Bij de aanschaf van een donsproduct moet u letten op een hoge CUIN-waarde en een goede verhouding van dons en veren. We lichten dit hieronder nader toe.

Vulkracht/CUIN

Donsproducten van hoge kwaliteit worden beoordeeld op hun "vulkracht". Vulkracht is de mate van veerkracht of "luchtigheid" van het dons. Er wordt gemeten hoe groot het volume (inhoud) is van een ounce (27,3 gram) dons. Dit wordt CUIN (cubic inch per ounce) of vulkracht genoemd. Hoe hoger de waarde, hoe beter het isolerend vermogen.

Een donsproduct met een hogere vulkracht weegt minder en kan compacter worden opgerold dan een even warm product van een lagere kwaliteit dons. Een vulkracht van 400-450 wordt aangemerkt als middelmatige kwaliteit, 500-550 is goed, 550-750 is zeer goed en 750+ is uitmuntend. De meeste van onze donsproducten hebben een vulkracht van meer dan 750.

Verhouding van dons en veren

Een andere belangrijke factor voor de eigenschappen van een donsjack, slaapzak of andere kleding is de verhouding van dons en veren. Dons houdt meer lucht vast dan veren en heeft ook een groter isolerend vermogen. Hoe hoger het percentage dons, des te groter zijn de isolerende eigenschappen vergeleken met een product van hetzelfde gewicht. De informatie “90/10” betekent dat iedere 100 gram vulling voor 90% uit dons bestaat.

Waar komt ons dons vandaan?

Het kwaliteitsdons dat wij toepassen in onze kleding en uitrusting is afkomstig uit de levensmiddelenindustrie en is getest volgens de Amerikaanse normen. Wij hebben slechts één donsleverancier met wie wij tijdens het volledige productieproces zeer nauw samenwerken. Onze leverancier heeft onze Gedragscode, die voorziet in de rechten van dieren, ondertekend en een overeenkomst die het donsplukken van levende dieren verbiedt. We controleren ons donsproces regelmatig door geplande én onaangekondigde bezoeken door ons eigen QA-team.

Belangrijkste kenmerken dons:

De beste isolatie die er bestaat
Dons is een natuurlijk product, dat nog steeds het beste isolerende vermogen van de markt biedt. Het is ook extreem lichtgewicht en kleding van dons kan vaak zo compact worden opgerold dat deze weinig ruimte in de bepakking inneemt.